12 Aralık 2011 Pazartesi

Aşure

Yaşasın aşure ayı geldi!
Evliliğimin 7. Yılı ve her yıl mutlaka aşure ayında aşuremizi yapmak benden, duasını okumak eşimdendir. Bu sene kızım da epey ortak oldu bize. Pek bi meraklı gözlerle hep kucağımızdaydı. Kayısılardan, üzümlerden birazı aşurenin biçine birkaçı kızımın ağzına. J Tencerenin büyüklüğüne inanamadığındanmıdır bilinmez hep bir şaşkınlık ifadesi huuh huuuhuuu diye bi şaşkın kelime kullandı J
Yavaş yavaş yapılan bu enfes tatlı günün sonunda tüm komşularımıza dağıtıp, birer kase yemekle sonuçlandı.
Aşurenin içine kattığım malzemelerden az biraz bahsetmek istiyorum. Eminim herkesin bi tarifi vardır. Elinizin bi kenarında buda benden olsun J

**AŞURE**
 

Malzemeler

750 gr. Buğday
400 gr. Nohut
400 gr. Fasülye
300 gr. Kuru üzüm
250 gr. Kuş üzümü
400 gr. Kuru kayısı
400 gr. Kuru incir
1 su bardağı dut kurusu
1 su bardağı haşlanmış mısır
20~30 adet karanfil
1 su bardağı fındık
1 elma kabuğu
1 bütün portakal
3.250 gr. Şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım limin suyu
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı nişasta

Süsleme için:

Antep fıstığı
Çam fıstığı
Fındık
Nar
Tarçın

Yapılışı:

v  Malzemelerimizden Buğday, Nohut, Fasülye, Kuru üzüm, Kuş üzümü, Kuru kayısı (küçük doğranarak), Kuru incir (küçük doğranarak), dut kurusu, 20~30 adet karanfil bir gece önceden ıslatılır. Üstü kapalı halde bırakılır. Ben peteğin üstüne dizdim hepsini gece boyunca ılık suda kalmış oldular.
v  Sabah aşure yapacağımız tencerenin içinde buğdayı, başka bir tencerede fasülyeyi, düdüklüde de nohutu pişiriyoruz. Nohut iyice pişecek, fasülye ise dağılmaması için tam olarak pişmeyecek.
v  İnciri çekirdekleri çıksın diye bir taşım kaynatıp, delikli süzgeçte süzüyoruz.
v  Nohut ve fasülyenin pişirme işlemleri bittiğinde, aşure tenceresindeki buğday göz göz olup iyice pişince içine nohut, fasülye, kayısı (ıslattıığın su ile birlikte), dut kurusu, karanfil (ıslattıığın su ile birlikte), kuru üzüm, kuş üzümü, haşlanmış mısır, elma kabuğu (elmanın kendisini de küçük küçük koyup ekleyebilirsiniz), 1 bütün portakalı bıçakla delik delik ederek tenceremize katıyoruz (portakalın tüm araması karışsın diye). Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve arasıra yavaşça karıştırarak hepsinin birbirine katışıp karışmasını bekliyoruz. Kah tencerenin kapağını kapatılıyoruz, kah kapağı açıyoruz.
v  40~50 dk. sonrasında içine bütün fındıkları, inciri, limon suyunu (incir aşureyi karartmasın diye), sütü, sulandırılmış nişastayı ekliyoruz.
v  15~20 dk. bunlarla birlikte pişirdiğimiz aşuremize tuz ve şekerimizi ilave ediyoruz. Nohut ve fasülyenin içine şeker iyice işlesin diye 15~20dk daha pişirip, ocağı kapatıyoruz.
v  İş böyleyken kişilerin damak tadı ve zevkine göre bu malzemeler tamamen farklılık gösterebilir. Şeker miktarı da kişiden kişiye artabilir, azalabilir. Bu benim koymuş olduğum şeker ölçüm.
v  Kaseye aldığımız aşuremizi istediğimiz şekilde süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.


Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Allah kabul etsin canım.. komşuda pişer bize de düşer ;) ellerine sağlık, çok lezzetli olmuş gerçekten ;)

    YanıtlaSil
  2. Amin, bereketi bol olsun.
    Afiyet olsun tatlım...

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık..allah kabul etsin..

    YanıtlaSil
  4. Günaydınnn.
    Amin, teşekkür ederim tatlım.

    YanıtlaSil

Minik bir yazı da olsa beni unutma :)