18 Ocak 2012 Çarşamba

Hastalığın adı "Grip"

           Benim minik kelebeğim, pamuk elli kızım çok hasta oldu L
Bu yeni dönem gribi öyle böyle değil. Evde herkesi hasta etti. Ama en çok nar taneme üzüldük...
Hassas cildinde 40.5º yi ilk defa dördük... Narin vücudu ateş içinde, sımsıcak oldu. Biz düşürdük o çıktı, biz düşürdük o çıktı. 2 gün ateşliydik. Sonrasında boğazlarında öksürük başladı, kıyamam her öksürdüğünde daha çok üzülüyorum. Ama hastalık hali olan halsizlik yok zıpır kızımda, hatta hasta beni bile yatırmadı J Ben öksürüyorum beni taklit ediyor, eliyle ağzını kapatıp o da öksürüyor J Yatıyorum, yakamdan çekiştiriyor, kalkacakmışım. Oturuyorum, boynuma sarılıyor, kendini sıkıyor, neymiş ayağa kalkacakmışım. Sonra yön gösteriyor evin içinde bile olsa gezecekmişizzz...  Annesinin bi tanesi...

Ateş için evde ilk uygulayabileceklerimizi aşağıdaki bilgilerden öğrenebilirsiniz. Her ne kadar bu bilgiler bilinse de ilk akla gelen en yakın hastanedir. Zira evde 4 büyük olmamıza ramen soluğu hastanede aldık. Ama bu bilgiler yine de aklımızda olsun...




  1. Bebeğin Ateşini Nasıl Ölçeceksiniz?
    Genelde her annenin yaptığı gibi dudaklarınızı bebeğinizin alnına değdirin. Eğer sıcak geliyorsa bebeğin ateşi yükselmiş demektir. Ancak bazen bebeğin dış sıcaklığı normal gibi gözükse de iç ateşi olabilir. Bebeğinizin hareketlerinde bir anormallik seziyorsanız, hasta gibi görünüyorsa, daha büyük çocuklarda halüsünasyon görmeler varsa ateşi derhal ölçmenizde fayda vardır.

  1. Rektal yoldan ateşi ölçmek: Bebeğinizi alt açtığınız yere yatırın ve bezini çıkarın. Bebeğin iki ayağını bir elinizle kavrayarak yukarı kaldırın. Eğer bebeğiniz bu şekilde huzursuz oluyorsa onu yan yatırabilirsiniz veya dizlerinizin üzerinde yüz üstü yatırabilirsiniz. Rektal olarak kullanacağınız dereceyi asla ağızda kullanmayın. Derecenin ağız kısmı (met@l kısım) tamamen girinceye kadar makata sokun. Bebeğin poposunu elinizle sıkıştırarak en az iki dakika bekleyin. Bu arada bebeğinizi sakinleştirmek için şarkı söyleyebilirsiniz veya televizyon seyrettirebilirsiniz. Bebeklerde en güvenilir yöntemdir.

  1. Koltuk Altından Ateşi Ölçmek: Bebeğinizin koltuk atına dereceyi yerleştirin ve kolunu bir elinizle sıkıştırın. Kolunu dirseğinden sıkıştırın ki oynama olmasın. Bu şekilde en az dört dakika tutmaya çalışın. Bebeğinize kolunun altında bir şey olduğunu unutturmaya çalışın. Kucağınızda gezdirin. Onu oyalamak için bildiğiniz her yöntemi deneyin.

  1. Ağız Yoluyla Ateşi Ölçmek: Ancak büyük çocuklarda mümkündür. Dereceyi dilinin altında tutması ve ağzını kapalı tutması gerekir. Bu da çocuğunuz dört beş yaşına gelmeden pek mümkün olmaz. Derece 2-4 dakika bu şekilde tutulmalı.

Hangi Değerler normaldir? Ağız yoluyla ölçülen ateş eğer 37 dereceyse normaldir. Koltuk altı bu değerden yarım derece kadar daha düşüktür. Yani Koltuk altı 36.5 derece normaldir. Rektal olarak ise ateş daha yüksek çıkar. Rektal 37.5 derece normaldir.

Bebeğinizi Ne Zaman Doktora qötürmelisiniz?
Bebeğinizin ateşi rektal olarak 40.5 derecenin üzerindeyse, havale geçiriyorsa, sürekli ağlıyor ve sakinleşmiyorsa, ensesi sertse ve başını öne eğemiyorsa, sıcak çarpması olasılığı varsa, cildinin her hangi bir yerinde mor noktalar varsa, havale geçiriyorsa, iki aylıktan küçükse derhal acile ***ürün. Bu arada üzerini çok sarmalamayın ve ateş düşürücü fitil uygulayın.

Eğer bebeğiniz iki aylıktan büyükse, rektal ateşi 39 dereceden fazlaysa, susuz kalma belirtileri görüyorsanız (idrar koyu sarı ve az, gözyaşı yoksa, bezinde kırmızı lekeler varsa), ateş ilaçla düşmüyorsa, bir kaç gündür hafif seyreden ateş birden bire yükselmişse, ateş 24 saatten uzun süredir yüksekse, bebeğiniz çok huzursuzsa, davranışında değişiklik varsa bebeğinizi uygun bir zamanda doktora gösterin.

Ateşi Nasıl Düşüreceksiniz?
Ortamı 20-21 derecede tutun. Bebeğinizin üstündekileri çıkarın. Üzerinde yalnızca badi (body) kalsın. Hava sıcaksa yalnızca beziyle dursun. Ateş rektal olarak 39 dereceden yüksekse ateş düşürücü İbufen (yalnızca doktorunuz önerdiyse) veya Calpol gibi ilaçlar verebilirsiniz. Ateşi düşürmek için aspirin vermeyin. Ateşin kaynağı viral bir hastalık olabilir. Paranox türü fitil de uygulayabilirsiniz.

Ateşi düşürmenin en iyi yolu ıslak bez uygulamasıdır
.
Bunun için bebeği havlu üzerine yatırın. Bir kaba ılık su doldurun. Beş tane bez veya mendil alın. Ilık suyla ıslattığınız bezleri sırayla alnına, kol altlarına, bacaklarının üst kısmına yayın. Bu işlemi bezler ısındıkça tekrarlayın. Bu uygulamayı en az yarım saat sürdürün. Vücut ısısının düşmesi için bu süre gereklidir. Bu sürenin sonunda ateşi tekrar ölçün. Bu arada kapdaki su ısınmışsa değiştirin. Ateşi düşürmenin en etkili yolu ıslak bez uygulamasıdır. Ancak ateş tekrar yükselebilir. Eğer ateş 24 saat boyunca tekrar tekrar yükseliyorsa mutlaka doktora danışın.

Bebeğiniz yüksek ateşliyken daha çok kaloriye gereksinim duyar. Onu sevdiği gıdalarla besleyin. Ne yemek istiyorsa verin. Gofret çikolata cips gibi besinlerin değeri yoktur. Ama mesela bebeğiniz muzu çok seviyorsa ona istediği kadar verebilirsiniz. Ya da ekmek, bebe bisküvisi, meyve, yoğurt gibi. Ayrıca sıvı alımını artırmaya çalışın. Ancak içmek istemiyorsa asla zorlamayın. Çeşitli sıvıları sürekli sunmaya devam edin.


Sağlıklar, Sevgiler...

6 yorum:

  1. hepinize çok geçmiş olsun tatlım :)
    minik kelebek sen bir an önce iyileş, toparlan diye çekelemiştir seni yakandan bence canım ;)
    buyuk gecmis olsun walla..

    YanıtlaSil
  2. Sağolasın tatlım.
    Haklı olabilirsin tatlım evde herkes hasta nar tanem de sıkıldı tabiii :)
    Ayyy bu senenin son hastalığı olsunnn :)

    YanıtlaSil
  3. Ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için teşekkürler.minik prensesinize ve size çok geçmiş olsun.inşaAllah kısa sürede yeniden sağlığına kavuşursunuz..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Vallahi sayfanızda bir kaç yere bakabildim. El işi marifet ister. Benim çook eskilerde kaldı. Çalışma hayatıma çocukta girince elimi hiç bişiye sürmez oldum. El örgüsünü bende beğenirim. Ne hoş şeyler çıkıyor ortaya...

    Teşekkür ederim. Çok şükür bi öksürük kaldı bizde. Herkes en az şekilde atlatır umarım bu gribi. hastalık kötü :(

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. ÇOK GEÇMİŞ OLSUN CANIM,ALLAH KİMSEYİ SAĞLIĞINDAN ETMESİN AMA MİNİKLERİ HİÇ ETMESİN ,İNSAN KIYAMIYOR,ALLAH ŞİFA VERSİN..

    YanıtlaSil
  6. Atlattık çokkk şükür. Hafif öksürük kaldı.
    Haklısınız kesinlikle minikler hasta olmasınnnn!

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Minik bir yazı da olsa beni unutma :)