10 Ocak 2012 Salı

Kek çiçek...

              Bir bebek daha can buldu. Annesinin şevkatli kollarında dünyaya alışmaya çalışıyor. 49cm boy, 3.008gr kiloyla çekirdek ailnin 4. bireyi oldu. Allah Elif’i  ailesine, ailesini Elif’ e bağışlasın...
           Geçen bahsettiğim bez pastanın sahibi “Elif” aramıza geldi J hoşgeldi.
Allah’ ım nazarlardan sakınsın. Sağlıkla, analı babalı büyüsün inşallah...
           Bebeğin dünyaya gelmesine yakın hazırlıklar hızla devam ederken, Esra bez pasta hediyesini hazırlamayı kaptı. Hoş bizimde az biraz katkımız oldu ama olsun J Bende düşündüm düşündüm......
Buldummmm... :)
           Benim Alaram’ a kavuştuğumda arkadaşlarımın aldığı kek çiçek çok hoşuma gitmişti. Hem görsel olarak, hemde yenilebilir olması güzeldi. İşte dedim!...
Zeynebime yapmam gereken bu...


 

           Öncelikle malzemeleri hazırladım. Tantitoni' den gül kek kalıbı aldım. Tavsiye ederim alış-veriş yapılabilir, güvenilir bir site.
Birde gıda boyasına ihtiyacım vardı. Her ne kadar kimyasal kullanmayı çok sevmesemde az biraz gerekiyordu. İstediğim kırmızı güldü J Bu tip malzemeler ve diğer tüm pastacılık için ihtiyacınız olan malzemeleri de Süper mutfak' tan temin edebilirsiniz. Buda ikinci adresimdir.

Tabiki görsel olarak belirttiğim minik lezzetlerin tüm yapım aşamasını yazmalıyım. Dimi... J
Gelelim kekin yapılışına.
Sünger kek istedim. Sürekli yaptığım bir kek var. İçine istediğim fındığı, üzümü katıp yaptığım. Ama bu farklı olsun istedim. Sitelerden bakarken bu aşağıdaki tarifi buldum. Birebir uyguladım sonuç muhteşem. Bu tarifi paylaşan leziztarife sonsuz teşekkürler.



**KEK ÇİÇEK**


Malzemeler:

4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı iki kez elenmiş un
1 kahve fincanı sıvı yağ
1/2 su bardağı ılık su (Ben süt koydum)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya veya limon kabuğu rendesi


Hazırlanışı:


  • Yumurtalar oda sıcaklığına getirilir ve mikserin en hızlı devriyle çırpılır.Köpük köpük olduğunda, içine her defasında 1/2 bardak şeker eklenir ve 3 dk çırpılır.Böylece şeker 3 defada eklenmiş olur ve toplam çırpma süresi 9-10 dk yı bulur.
  • Şekerle yumurta çırpıldıkça kabarıp beyazlayacağından, sonunda boza kıvamında kabarık bir karışım elde edilecektir. Bu aşamadan sonra, 1 kahve fincanı sıvı yağ ilave edilir ve yavaşça karıştırılır.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu bir kapta karıştırılır ve mikser düşük devirde çalışırken, 1 çorba kaşığı dolusu un, 1 çorba kaşığı su (süt) olmak üzere kek karışımına eklenir ve mikserle yavaşça karıştırılır. Un ve su (süt) bitinceye kadar bu işleme devam edilir.
  • Kek kalıbı yağlanır ve unlanır. Kek karışımı kalıbın içine alınır ve 165-170 derece fırında yarım saat kadar pişirilir. Piştiğini anlamak için keke kürdan batırılır. Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarılır.
  • Eğer keke, fındık, meyva vs eklenmek istenirse , kalıba koymadan hemen önce bu malzemeleri keke eklemek ve spatula ile alttan üste doğru yavaşça karıştırmak gerekmektedir. Fazla karıştırırsanız, kek söner ve istediğiniz gibi kabarmayabilir.

Afiyet olsun.

47 yorum:

  1. harika görünüyor tatlım, sanki gerçek gül gibi wallaii ;) ellerine sağlık.. Elif bebek çok şanslı, dilerim her zaman böyle olur canım..

    YanıtlaSil
  2. Mersi tatlım...
    Vallahi bende beğendim. Silikon kek kalıpları bu tarz şekiller için çok başarılı.
    Elif bebek şansın hep bol olsun miniğim...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. tebrikler..çok hoş..bende daha yapılamaz sanıyordum,sevdiklerimize güzek bir sürpriz olabilir..banada yaparsın artık :)

    YanıtlaSil
  4. Adresini yollaman yeterli canım. Olsaydı elimde doğum gününde yapar yollardım meselaa :)

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. harika olmuş,ellerinize sağlık :)
    sevgiler,

    www.fido-land.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim.
    Bloğuma hoşgeldiniz...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Minik Kelebek, sen öyle güzel anlatmışsın ki okuyunca "ben de yapabilirim" dedim. İlk fırsatta deneyeceğim. Sağol ve eline sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Keki bu şekilde dener kalıplara dökerseniz. Birde çöp şişlere pişen kekleri batırsanız işte birebir aynısı olur :)
    Teşekkür ederim. Zevkle paylaşıyorum, uygulama pişirme aşamalarımı...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. guller ne kdr sahıcıı..cok tatlı gorunuyor herseyy:) allah analı babalı buyutsunn :)

    http://zeysfashionroom.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Selam,

    Çoookkk teşekkürler tatlım. Aminnn.
    Darısı isteyen herkese inşallah :)

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. bebişi Allah analı babalı büyütsün...tarifçok ilginç geldi denenmeli bence,ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  12. bebek kokusu ne kadar güzel:))
    hayırlı uzun ömürler dilerim:))
    sunumun da çok güzel:))
    teşekkür pastası için beklerim:))

    YanıtlaSil
  13. eline sağlık, harika gözüküyor...

    YanıtlaSil
  14. Aminn.

    Allah isteyen herkese nasip etsin bu mucizeyiii :)

    Denenmeli kesinlikle...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Sevgili bir kase lezzet; çok teşeşkkür ederim.
    Aminnn canım. Annemiz adına tüm iyi dileklerinizi kabul ediyorum. Kendisi bebeğine adadığı için tüm vaktini buralarda yok :)
    Ne demek efendim siz yeterki isteyinnn :)

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili moda kulisi; Mersiii :)
    Umarım asıl sahibi de beğenmiştir. Hoş çok teşekkür etti , çok beğendiğini söyledi ama :)

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Bende bu silikon kalıplardan var, ne de güzeller. Sizin kek buketi de inanılmaz, gene döktürmüşsünüz.Elinize sağlık.Bu arada yeni doğan bebişte çok şanslı, böyle güzel bir karşılamayı kim istemez.

    YanıtlaSil
  18. Çok Güzel Bende de Kalıp Var Yapmak İstiyorum Oğlumun Doğum Gününde Ancak Renkli Renkli Güller Olsun İstiyorum Kalıbın Tabanına Glazür Falan Koyuyor musunuz? Keklerin Bu Kadar Parlaması Mümkün Değil de Merak Ettim Çiçeklerin Üzerindeki Kırmızılar Nedir?

    YanıtlaSil
  19. Aynı gerçek gibiler ellerinize sağlık sahibide çok şanslıymış.

    YanıtlaSil
  20. bebek güle güle büyüsün,
    yapılanlar afiyetle yensin,
    herkes mutlu olsun...
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Cumdan beri hastalıklarla boğuşuyorum. Pc başına anca geçebildim. Bu yüzden ıhlamurcum,
    Böğürtlen taneleri, Bir dut masalı sizleri anca okuma fırsatı bulabildim. :(


    Ihlamurcum; Çokk mersi, bana geldiğinde de bu hediyeyi çok beğenmiş, gelen misafirlerime ikram etmiştim. Yapıp götürdüğüm arkadaşım da eminim misafirlerine sunmuştur. Elif'imiz gerçekten çok şanslı :)

    Sevgilerimle...

    Böğürtlen taneleri; Bumlar yeniyor mu demişti evin 9 yaşındaki erkek bireyi :) Elif'in abisi :)

    Sevgilerimle...

    Bir dut masalı; Aminnn, Aminnn, Aminnn... Söylenecek başka ne varki dimi :)

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. yaşasın... şu anda müsaitim ve sana yazabiliyorum :) çiçek keklerin ve elifin sahibi olarak yazıyorum. o gün sana kaç kere teşekkür ettiğimi hatırlamıyorum. hediyenin güzelliğininden dolayı şoka girmiştim :) harikaydı gerçekten. ilk önce bende oğlum gibi yenildiğini bilmiyodum. yenildiğini öğrenince hediyenin orjinalliği ikiye katlandı.canım arkadaşım çok zarifsin .herkes bu çiçeği yapmaya yetenekli olur ama düşünceli olamaz. elifin misafirleride bayıldılar bu keklere. oğlum mert her gelene gururla ikram ediyor.bu arada tebrikleri benim adıma kabul ettiğin içinde teşekkür ederim . çok öptüm....

    YanıtlaSil
  23. Bu satırlarla daha da gururlandımmmm.


    Hediyelere teşekkür etmek, minnet duymak, saygı göstermek de bir erdemdir...
    Bu denli beğenilmesi, sevilmesi beni daha da mutlu etti. Bundan sonra minik misafirlerin hoşgeldin karşılaması için yapabilirim öyleyseee...


    Sevgilerimle...
    Bende sizi öptüm :)

    YanıtlaSil
  24. satın almak yerine, insanın böyl e birşeyi bizzat kendisi özenle hazırlaması ve sunması karşısındaki için ne büyük şans..

    YanıtlaSil
  25. :) Teşekkür ederim. Değer verdiğimin anlaşılması ne güzel...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. Sevgili adsız; nolur kusuruma bakma spam da beklemede olduğundan yorumunu görmemişim. :(
    Umarım cevap vemek için geç kalmamışımdır.

    Keklerin parlaması kendiliğinden kesinlikle bişi yapmadım. kırmızı gül rengini ise sıvı gıda boyasından elde ettim. Tüm kek malzemelerini karıştırdıktan sonra içine sıvı gıda boyası damlatıyorsun istediğin kırmızılığa kavuştuğunda kalıba döküyorsun.

    YanıtlaSil
  27. Görünce çok beğendim, ellerinize sağlık demek istedim.

    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  28. Ne iyi ettiniz :)
    Çok teşekkür ederim.

    hoşgeldiniz...


    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  29. Merhaba çiçekleriniz çok güzel görünüyor.Bende bugün denedim ilk kez kek çiçeği yapmayı ama çiçek şekli hiç belli değildi.Neden acaba.Piştikten sonra erimiş çikolataya bulayacaktım ama olmadı.Kek piştikten sonra çikolatayı eritip kaba döksem içine keki koyup öylemi dondursam bilemedim.Siz kırmızı boyayla pişirdiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Tatlım pişirme süresi 35-40 dk daha uygun oluyor kek çiçek için. Birde silikon kaba yağ sürmüyorum hamuru direk döküyorum. Bundan olabilir mi acaba. Çikolata kaplı henüz denemedim. Ama eritilmiş çikolatayı gül kek kalıbına döker sonra kekleri kabın içine koyar buzdolabında veya derin dondurucuda soğutursan oluyor. Bunu denedim. tavsiye ediyorum. Hem böylelikle gül şekli olmayanları da çok hoş kapamış oluyorsun:)
      Umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.

      Sevgilerimle...

      Sil
  30. Teşekkür ederim bugün yarın deneyeceğim.Çikolatayı kalıba dökerek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek umarım yardımcı olabilmişimdir. :)

      Sevgielrimle...

      Sil
  31. Ama eritilmiş çikolatayı gül kek kalıbına döker sonra kekleri kabın içine koyar buzdolabında veya derin dondurucuda soğutursan oluyor. Bunu denedim. tavsiye ediyorum.
    eveeeeet yazdığınız gibi yaptım ve şekli çok güzel çıktı ve pırıl pırıl:))çok mutluyuuuummmm:))))))))))teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Buna çokkk sevindim... Afiyet olsun sizlere.
      Ben sade çikolatayı gül kek kalıbına dökerek eşime sevgililer günü çikolatası da yapmıştım. Çikolatanın içine kuş üzümü, antep fıstığı, fındık eklemiştim. Donunca mükemmel olmuştu. Bunu da deneyebilirsiniz :)
      Ayrıca deneyip geri bildirim yaptığınız için teşekkürler :)

      Sevgilerimle...

      Sil
  32. Merhaba Mink kelebek :)Kekler harika görünüyor.Bu akşam tarifinizi deneyeceğim ve eşime sürpriz yapacağım.Çünkü benim yaptıklarımda kekler ya çok ıslak oluyor ya da kuru. Dolayısıyla ıslak kekelerde sopaları durdurmanın imkanı yok. Bir de anladığım kadarıyla İtalyan marka slikon kek kalıplarından kullanmak lazım. Çıkan kek şeklinin kalitesini slikon sağlıyor bence.Ama şu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Hamuru 2 ye bölüp gıda boyasınla renklendirip kalıba yarım kırmızı yarım çikolatalı hamurdan mı döktünüz ? Cevaplarsanız sevinirim.
    Ellerinize sağlık. :)Sushi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Sushi;
      Kekin şekli için keki fırından çıkartıp soğuduktan sonra alttan elinle itip sağ sola hafif ayırarak çekmeye çalış. Şekiller hamurun pişmesi ve kalıpla ilgili kesinlikle.
      Evet kakaolu yada kahverengi gıda boyası kullandım ve kırmızı gıda boyası. Ama Gıda boyası çok istemiyorsan kahveyi kakao ile sağlamalısın. Az kırmızı, çok kakao kek hamuru elde etmelisin tatlım. Kekin hamurunu eşit ayırman gerekmiyor. Kalıba az kırmızıdan döküp üstünü kakaolu hamurdan doldurduğunda gül keklerin kırmızı görünür :)

      Beğenilmesi ve afiyetle yenilmesi dileğimle...

      Sevgilerimle...

      Sil
  33. Çok teşekkürler. Akşam yaptım keki süper oldu . Yalnız pişirme süresini biraz azalttım. Fırınım ufak ankastre.Sıcaklık direkt hamurun üzerine odaklandığı için kekler kurumasın die 22-23 dakika harika sonuç verdi.

    tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonucu yazdığın için bende sana teşekkür ederim tatlım.
      Afiyet olsun tekrar.

      Sevgilerimle...

      Sil
  34. Ben bugün 4 kalıp yaptım hepsi hüsran.Şekilleri hiç belli olmuyor.Koyuda yaptım,cıvıkta.Kalıbı yağladımda yağlamadımda.Kalıbım tantitoni.Neden olmadı çok sinir oldum.Emeğime acıdım walla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharcım merhaba,

      Yani ne diyebilirim ki, konu hakkında bir fikir yürütemem. Bu tarifi başka bir siteden aldım, direk uyguladım. Hemde bir değil, bir çok kez ve hiç sorun yaşamadım. Fırınla yada fırın ısısıyla ilgili olabilir mi diye düşünüyorum ama bilemiyorum tatlım.
      4 farklı şekil, 4 farklı hüsran ??? :( Üzüldüm bende umarım tekrar yaşamazsın diyeceğim ama muhtemelen denemezsin. Çevrende daha bilindik bir tarif varsa şansını birde ondan yana kullanabilirsin.

      Sevgilerimle...

      Sil
  35. Selam bu kekelerden bende yapıyorum ,ama bir türlü çukulataya kırmızı renk veremedim.Gıda boyasını kattığım zaman beyaz çukulata kas katı oluyor.Jel gıda boyası aldım.Satan adam bunu verdi, siz nasıl renklerdirdiniz çukulatayı yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Çikolatayı renklendirme derken ne demek istedin. Bunlar kek hamurunu renklendirmeden ibaret. Kırmızı veya kahve yada ne renk istersen, kek hamurunu hazırladıktan sonra sıvı gıda boyası katarak renklendirebiliyorsun. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      Sevgilerimle...

      Sil
  36. Bu tariften kaç gül çıkıyor acaba?ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  37. Slmlar eski bir konu olduğunun farkındayım ama nişan için arkadaşıma hediye yapmak istiyorum bir sepet içinde.tek korkum çöp şişler kekin uzerinden çıkarsa :( bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kek çiçeklerin saksıdaki köpüğe batması için sivri kısmını köpüğe batırıp kalın yerini keke batırıyorsun. Bu yüzden çıkma olmuyor. İstersen saksıya aralığını sağlayıp çöp şişi sapla sonra keki kalın yerinden sapla. Keki çubuğa sapladıktan sonra çok fazla oynatmamanı tavsiye ederim. Yardımcı olabilmişimdir umarım.

      Sevgiler...

      Sil
  38. gıda boyasını nasıl kullandığınızı yazmamışsınız ama :( kırmızı rengi nası yaptığınızı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep hanım gıda boyasının her çeşidini kuru veya sıvı olarak pasta malzemeleri satan yerlerden temin etmeniz mümkün.

      Sevgilerimle...

      Sil

Minik bir yazı da olsa beni unutma :)