12 Mart 2013 Salı

Tat bi makara yapmayı başardım...

    
           Herkese kucak dolusu merhaba hemde en papatyalı olanlarından :)

           İşte sonunda denedim ve başardım. İzmit, Real alışveriş merkezindeki; Tat bi makara standından alıp yediğimin, tıpkısının aynısını yapmanın zaferini resimlemeyi başardım. İnternetten bulduğum makara tarifini ne olur ne olmaz diye yarım ölçekli hazırlayıp denedim. Sonucu ailecek o kadar çok beğendik ki, 2 adet olan silindirlerimiz pişer pişmez yedik, diğer makaranın pişmesini bekledik J Alaram ise kendisine verdiğimiz hamurla oynadı oynadı, pişen makaraların üzerindeki şekerli kısmı yiyip hamur kısmını benim ağzıma attı. J
           Hani 32+2 haftalık hamilelik + 29 aylık marifetli kelebeğimle bunu yapmayı göze alabildim. Gerçi evde yardımcımda çoktu tabiki. Eksik olmasınlar. Tarifini aldığım pembe kekik blog sahibine de çok teşekkür ederim. Malzemeler tam kararında yazılmış.

 
** TAT Bİ MAKARA **



Malzemeler:

1 kg un
500 ml ılık süt
50 gr maya
6 yumurta sarısı
100-120 gr tereyağı
1/2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
Toz Tarçın
Toz şeker
Dövülmüş fındık, badem veya Hindistan cevizi

Yapılışı:
·         Ilık sütte mayayı eritiniz ve mayanın kabarmasını bekleyiniz.
·         Yumurta sarıları ve eritilmiş tere yağını birlikte çırpınız ve tuz ve şeker ilave ediniz.
·         Yumurta karışımına, mayalı süt ve unu ilave edip birlikte iyice karıştırınız ve hamuru yoğurunuz.
·         Hamurun üzerine bez örtüp ılık bir yerde mayalanması için bekletiniz.
·         Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açınız ve ruletle dışarıdan içeriye doğru uzun şeritler halinde kesiniz. ( Ben hamuru açıp kesmek yerine uzun şeritler olarak silindire doladım. )
·         Silindiri fırça ile yağlayıp silindirin etrafına şeritleri teker teker sarınız.
·         Şeritlerin birleşmesi için silindiri tezgahta ileri geri hareket ettiriniz.
·         Hamuru eritilmiş tereyağı ile yağlayıp toz şekere bulayınız.
·         Mümkünse kömür ateşinde pişiriniz.
·         Her tarafı eşit kızarana kadar çeviriniz.
·         Yeterince karamelize olduğunda ateş üzerinden alınır. İsteğe bağlı olarak tarçın, toz şeker veya dövülmüş badem ya da fındık serpilir. ( Ben hamuru yağladıktan sonra; şekerli olarak, birde; şeker, ceviz, tarçın karışımına bulayıp pişirdim.  )
·         Aşağıda eklediğim videolardan makara çörek tarifinin  orjinalini de buradan görebilir ve nasıl pişirildiğini izleyip daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.Tarifin yazılı olarak orjinalini görmek için burayı tıklayınız.
Read more: http://www.pembekekik.com/2011/05/prag-mayal-corek.html#ixzz2NJEr8wnK
Not: Babam pişirebilmemiz için silindir tahta buldu yanlarından demir çubuk taktı böylece borcama havada kalacak şekilde askıda bırakabildik. 250º C de heryerinin nar gibi kızarmasını sağladık, piştikçe çevirdik. Yarım ölçü kullandığım malzemeler ile resimdeki gibi 8 adet makara çıktı.
Afiyet olsun.