18 Aralık 2013 Çarşamba

Evde tereyağ yapımı...

      Merhabalar sevgili kızlarım ve yazılarımı okuyan güzel insanlar J

      7,5 aylık miniğim yürüme çabasında. Emekleme, tay tay durma aşamalarını başarı ile geçti. Yürüteçle ev içi küçük gezilere de 2 hafta önce başladı. Tabiki yolunacak çiçekleri gördükçe, karıştırılacak eşyaları gördükçe ileri geri gitmeyi öğrenmesi hiç zor olmadı J Uyku hali ablasına göre çoook daha iyi çok şükür. Gülücük saçması, küçük çığlıklarla ben burdayımları evin neşesine neşe, sesine ses katıyor. İyiki varsın miniğim. Siz olmasanız ben napardım!

Alara’ m da son kelimeler;

“Ellerim çok güzel anne, ben ellerimi çok seviyorum anne”,
Banyo yaptırdım bir güzel yıkadım yarım saat sonra sağ omzu kaşınıyor. Bir yandan kaşıyor bir yandan bana “anne buram çok kaşınıyo buramı yıkamamışsın” diyor J şaka gibi. J (Banyo yapmayı çok seven kızım gün içinde yıkasam bile kendini kaşır kaşır “anne bak ben çok kaşınıyorum lütten beni yıka anne dütten dütten” der) J
“Ben şimdi uyuycam mı anne” evet büyük çubuk 12 nin üzerine geldiğinde ( duruma göre 21:00 yada 22:00 ) yatacaksın kızım. “Sen 12 ye gelince oraya bakma anne” diyor hehe ilk dediğinde yerlere yattım gülmekten.
Canım kardeşim çizgi filmini çok seven kızım yine bir bomba patlatıyor. “Anne bi tane İlayda’ mız var bi tane de Mete’ miz olsun anne. Olsa olurmuş ama yok.” diyor.

       Evde bu kadar muhteşem iki perim varken nasıl bırakıpta işe geliyorum bilmiyorum. Akşam olsun diye dört gözle bekleye bekleye haftaları ayları bitiriyorum. Büyüyorlar. Onlar büyüdükçe ben yaşlanıyorum...

       Birazda gelelim el marifetlerime yuppieeee...

 ** TEREYAĞ **



      Evde daimi yoğurt yapımcısı ben; baktım koca bir kase kaymak birikmiş. Eee sabahın 6 sında ekmek üstü bal kaymak pek yenmiyor, haftasonu da çeşitten pek el atılmıyor, ne yapsam ne yapsam derken annemin tereyağ yaptığı geldi aklıma. Aradım, hemen nasıl olduğunun bilgisini aldım. Sizinle de paylaşmak isterim.
Yoğurt kaymağını bir kavanoza alıp güzelce el blenderı ile çırpıyoruz. Yoğun bir kıvama 4-5 dakika da geliyor. Kavanozun kapağını kapatıp iyice çalkalıyoruz. Yayık ayran gibi suluca oluyor. Sık delikli bir elekte suyunu iyice çatalla hafif bastıra bastıra süzüyoruz. Soğuk suya bir kaç kez tutup biraz sertleştirip tabağa alıyoruz. Buzdolabında muhafaza ediyoruz. İşte bu kadar. Ev yapımı tereyağ, çocukların çorbasına azar azar katıyoruz.

Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Hoşgeldiniz o halde :) Sayfanıza bakacağım bende. Sevgilerimle...

    İyi günler Burcu hanım :)

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir tarif olmuş. Bunu bende denemek isterim. Bol kaymaklı süt almak lazım sadece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın,
      Umarım çevrenizde inek besleyip süt satan birileri vardır. Yada getiren biri. Çok yararlı, çok faydalı oluyor. Beğenmenize sevindim. :)

      Sevgilerimle...

      Sil

Minik bir yazı da olsa beni unutma :)